روکش دندان فوری

روکش دندان فوری

روکش دندان فوری و یا روکش دندان موقت از ابزارهایی به شمار می رود که دندانپزشکان برای پوشش دادن دندانها به صورت موقتی مدت زمان طول درمان استفاده می کنند.

کاربرد این روکش ها در طول درمان ایمپلنت، لمینت دندان، عصب کشی و پست و کور می باشد. روکش دندان موقت که به صورت موقتی روی دندان ها گذاشته میشود مزیت‌های زیادی را برای بیمار دارد.
رها کردن دندانها به حال خودشان تا اینکه روکش اصلی ساخته شود، احتمال اینکه آسیب زیادی به دندانهای اصلی بزند زیاد است. همچنین حضور در جوامع با دندان های تراش خورده و یا بدون دندان در قسمت جلوی دهان خوشایند نیست.

روکش دندان چه زمانی امکان پذیر است؟

روکش دندان فوری در دندانپزشکی کاربرد زیادی دارد. از جمله مهمترین کاربردهای این روکش می توان به موارد زیر اشاره داشت.

 

ایمپلنت دندان

همانطور که می دانید در ایمپلنت دندان، دندان شما کشیده شده است و اگر یکی از دندان های جلو شما وجود نداشته باشد ممکن است در زیبایی شما تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. مخصوصا گاه ایمپلنت ممکن است ماه ها زمان ببرد. از این رو پزشک با نصب یک روکش موقت می تواند شرایط حضور عادی شما در جامعه را آسان نماید. البته بهتر است در صرت نصب روکش موقت بیشتر از قبل مواظب بهداشت دهان و دندان خود باشید. چرا که پایه ایمپلنت باید به درستی در محل خود قرار گیرد و بروز هر گونه مشکل باعث شکست در ایمپلنت خواهد شد.

عصب کشی دندان

همانطور که می دانید بعد از گذراندن مراحل عصب کشی دندان تراش داده می شود تا برای قالبگیری آماده شود. دندان تراش داده شده بسیار حساس است. با کمترین بی توجهی ممکن است دندان شما بشکند. در ضمن دندان تراش داده شده به هیچ عنوان زیبا نیست و اعتماد به نفس فرد را کاهش می یابد. این جا است که به کمک روکش موقت متوان اعتماد به نفس فرد را افزایش داده و همچنین از شکستن دندان پیشگیری کرد.

پست و کور

در روش درمانی پست و کور نیز دندان بعد از عصب کشی یک بار برای تهیه پست قالبگیری انجام می شود تا به عبارتی تاج دندان توسط لابراتوار ساخته شود. بعد از نصب پست به ریشه پزشک مجددا قالبگیری انجام می دهد تا قسمت کور ساخته شود. اینک که دندان شما تاج کافی دارد پزشک می تواند با نصب روکش دندان فوری شرایط حضور شما در جامعه را آماده نماید.

لمینت دندان

اصولا قبل از قالبگیری برای لمینت دندان مقداری دندان ها تراش داده می شود. این تراش آن هم در دندان های کامل یک فک چندان زیبایی نخواهد داشت. از این رو پزشکان با تهیه و نصب یک روکش موقت می تواند به شما برای داشتن یک زندگی عادی تا زمان ساخته شدن لمینت دندان هایتان کمک کنند.

مراحل اتصال روکش دندان روی دندان ها

۱- تزریق کردن بی حسی

قبل از هر کاری دندانپزشک لثه و اطراف آن را با مواد بی حسی، بی حس می کند. در مواردی هم که دندان تحت عصب کشی باشد نیازی به بی حسی نیست.
ولی با این حال دندانپزشک ممکن است اطراف دندان ها را و لثه را بی حس کند.

۲- تراش و آماده سازی دندان ها

همه روکش ها دارای ضخامت کمی هستند. در نتیجه دندان ها باید به اندازه ضخامت روکش تراش داده شوند تا فضای لازم را برای نصب روکش آماده کنند. در بعضی از انواع روکش برای افزایش مقاومت و استحکام ، ضخامت آن را افزایش می دهند و در بیشتر مواقع در این روکش ها حداقل ضخامت ۲ میلی متر می باشد.

تراشیدن دندان ها در تمام سطوح دندان انجام می شود. در تحقیقات دندانپزشکان درصد مقداری که از تاج دندان در زمان روکش باید تراشیده شود مشخص شده است. این مقدار برای دندان های جلویی بین ۶۳ درصد تا ۷۳ درصد می باشد. برای دندان های عقبی بین ۶۷ تا ۷۵ درصد است. این مقادیر مرتبط با روکش‌های سرامیک و یا تمام سرامیک با اسکلت فلزی است.
در روکش‌های تمام فلزی مانند روکش های طلا هیچ نیازی به تراشیدن دندان نمی باشد. در صورتی که دندان سیاه شود و پوسیده باشد دندانپزشک باید قسمت های پوسیده را نیز تراش دهد.

همچنین تمام قسمت های پرشدگی دندان ها یا قسمت هایی از دندان که نامناسب می باشد باید توسط دندانپزشک تخلیه شود. به همین دلیل گاهی ممکن میباشد که بخش بیشتری از دندان برای روکش کردن تراش بخورد.
در فرایند تراشیدن دندان، علاوه بر اینکه در کل، دندان کوچک می شود باید به طور مشخصی نیز شکل مناسبی داشته باشند تا روکش روی آن منطبق شود.

شکل ظاهر دندان در افزایش استحکام و مقاومت روکش اهمیت زیادی دارد. روکش دندان تنها به وسیله چسب دندانپزشکی در جای خود قرار نمی گیرد. بلکه شکل و ظاهر دندان نیز نقشه بسیار زیادی در نگه داشتن و ثبات روکش در جای مناسب خود دارد.
در بعضی مواقع قسمت زیادی از دندان شکسته شده و یا در زمان برداشتن پوسیدگی تراش خورده است. در چنین مواقعی ابتدا دندان ها با مواد پر کننده بازسازی می شوند سپس روکش موقت فوری را روی آن قرار می دهند.

 

 

روکش دندان درد دارد؟

روکش دندان یا پروتز وسیله مصنوعی است که روی سطح کامل یا دورتادور دندان را پوشش می دهد. از لحاظ میزان تراش دندان، میزان تراشی که در استفاده از یک روکش در دندان ایجاد می شود خیلی بیشتر لمینت خواهد بود. معمولا به دلیل  ضعیف شدن دیواره های دندان در عصب کشی یا به دلیل پوسیدگی شدید دندان استحکام خود را از دست می دهد. برای نگهداری این دندان ها و افزایش عمر بیشتر آنها  از انواع روکش ها  استفاده می شود. با پیشرفت تکنولوژی و ورود آن به علم پزشکی به خصوص دندانپزشکی تحول بزرگی در این علم رخ داد.

عوارض روکش دندان

چنانچه روکش دندان توسط دندانپزشک با تجربه انجام شود، بدون هر گونه عوارضی انجام خواهد شد. قبل از گذاشتن روکش باید محیط دهان باید به طور کامل تمیز شود تا احتمال بروز عفونت پس از روکش دندان وجود نداشته باشد. به همین دلیل باید توجه داشته باشید که در انتخاب دندانپزشک خود دقت بالایی داشته باشید که عوارضی زیر برای شما رخ ندهد:

  • روی هم قرار نگرفتن فک ها بطور کامل
  • پوسیدگی دندان
  • عفونت
  • آلرژی به روکش دندان پس از عصب کشی
  • لق شدن روکش دندان

 

 

عوارض روکش دندان
عوارض روکش دندان

آیا روکش دندان درد دارد؟

بسیای از افرادی که قصد انجام روکش دندان را دارند از جمله سوالاتی که در ذهن آنها به وجود می آید این است که انجام روکش دندان درد دارد یا خیر؟ پاسخ این است که روکش دندان اگر طی روش های استاندارد و اصولی، در مطب و توسط دندانپزشک ترمیمی و زیبایی متخصص و با تجربه انجام شود و با رعایت بهداشت و یک سری مراقب ها هیچ دردی در بیمار به وجود نمی آید. قبل از انجام روکش، جهت جلوگیری از ایجاد درد بی حسی انجام می شود حتی اگر دندان قبلا عصب کشی شده باشد.

مطالب بیشتر
پست و روکش دندان

علت درد دندان های روکش شده

 

 

 

روکش دندان نیز مانند یک دندان طبیعی می تواند بر اثر علل مختلف دچار مشکلاتی شود که یکی از آن ها درد می باشد. عواملی مانند بیماری های لثه، فشار بیش از حد به روکش، بازگشت عفونت دندان پس از روکش، تحریک عصب دندان در اثر بلند بودن روکش دندان، پوسیدگی زیر روکش، تحریک اعصاب دندان توسط چسب روکش، تغییر حالت جویدن و … می تواند در درد پس از روکش دندان موثر باشد. در صورتی که پس از روکش دندان با درد مواجهه شدید، به پزشک خود مراجعه کنید، زیرا ممکن است نیاز باشد برای رفع مشکل شما یک روکش جدید ساخته شود یا عصب کشی نمایید. همچنین روکش های دندانی ماندگاری مشخصی دارند و پس از اتمام عمر آن ها باید آن ها را ترمیم کرد.

 

 

پست و روکش دندان

در مواقعی که دندان عصب کشی ( روت کانال ) شده و بیش از ۵۰℅ از بافت تاج دندان از بین رفته ،پست و روکش دندان معمولا برای باز سازی تاج دندان یک قالب از ریشه دندان گرفته میشود و برای لابراتوار ارسال میگردد . جلسه دوم مراجعه بیمار یک تاج فلزی ریختگی که توسط لابراتور دندانسازی ساخته شده ، روی دندان بیمار چسبانده شده و سپس از آن برای تهیه روکش قالبگیری میشود.

پست و روکش دندان یعنی چه ؟

پست و روکش دندان نوعی گیر داخل ریشه ایست که در انواع مختلف موجود می باشد. پست می تواند prefabricated ( پیش ساخته ) باشد و یا به صورت پست ریختگی ( متال پست ) در کانال ریشه مورد استفاده قرار گیرد . اخیرا پست جدید با عنوان فایبر پست نیز معرفی و ساخته شده که با کمک دستگاه لایت کیور به دندان باند و به ویژه در دندانهای چند کاناله نظیر مولرها ( آسیاهای بزرگ ) می توان به سهولت از آنها استفاده کرد .

 

دکتر مسعود شاه حسینی
کور چیست ؟

کور به واقع سازنده بخش تاجی دندان از دست رفته بوده که از یک سو به پست داخل ریشه متصل و از سوی دیگر با اتصال به روکش گیر لازم برای روکش را فراهم می کند . البته کور می تواند از جنس موادی نظیرآمالگام یا کامپوزیت و… نیز باشد .
نکته مهم در مورد پست های ریختگی ان است که این نوع از پست ها معمولا برای دندانهای تک ریشه مورد استفاده قرار می گیرند و در مورد دندانهای چند ریشه بهتر است از انواع دیگر پست نظیر prefabricated یا نوع فایبر استفاده شود تا از اثر چرخشی پست و فشار ان بر سطح ریشه که می تواند سبب شکستگی و ترک در ریشه های دندانهای چند ریشه ای گردد جلوگیری شود .

فایبر پپست و روکش دندان چه مزایا و معایبی دارد ؟

 

به گزارش صدآنلاین در شرایطی که بیش از۵۰℅ از بافت تاج دندان به علت پوسیدگی شدید یا دلایل دیگر از بین رفته باشد، به منظور تقویت و حفظ دندان، بازسازی مناسب تاج و برگرداندن زیبایی دندان، پس از درمان ریشه، در مرحله بعد بایستی روی ریشه باقیمانده یک تاج کلینیکی ساخته شود که اتصال این تاج به ریشه توسط پست Post به دست آید به آن پست ریختگی و فایبرپست میگویند.

مراحل درمان پست و کور دندان توسط دندانپزشک
1. انجام درمان ریشه:
شامل عصب کشی و پر کردن دندان

2. گذاشتن پست در ریشه دندان:
پست یا پین Post/pin در داخل ریشه عصب کشی شده قرار داده می شود و پست به داخل ریشه دندان چسب زده می شود. بطوریکه تا دو سوم ریشه دندان را در بر بگیرد.

مقاومت بالا همانند نمونه های فلزی قدیمی

فایبر پست دندان مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه و شکستگی از خود نشان می دهد. این ویژگی در درمان آسیب های شدید به دندان ها ضروری است.

 

طول عمر بالای فایبر پست دندان

طول عمر فایبر پست دندان نسبت به نمونه های قدیمی، بیشتر است و باعث می شود به انتخاب بهتر و به صرفه تری، برای دندان پزشکان تبدیل شود.

 

توانایی بازسازی فایبر پست دندان

فایبر پست دندان با اینکه مقاومت بسیار بالا و مطلوبی دارد، اما ممکن است تحت شرایط خاصی بشکند و نتوان از آن برای درمان استفاده کرد. از مهمترین مزایای فایبر پست دندان در این موارد، قابل بازسازی بودن آن است.

گفتنی است که این ویژگی در نسخه های قدیمی تر که فلزی هستند، وجود ندارد و در صورت شکسته شدن، دیگر قابل استفاده نخواهند بود.

 

انعطاف پذیری بالا در فایبر پست دندان

فایبر پست دندان، نه تنها بسیار مستحکم است، بلکه به طور همزمان دارای انعطاف پذیری بالایی نیز می باشد. البته انعطاف پذیری و کشسانی مطلوب برای پست های دندان، آن مقدار کشسانی است که هم اندازه کشسانی خود دندان ها است. این انعطاف پذیری از شکستگی ریشه دندان آسیب دیده نیز جلوگیری می کند و کشسانی در ناحیه ریشه را حفظ می کند.

 

 

همرنگ بودن فایبر پست با دندان

رنگ فایبر پست دندان، بسیار نزدیک به رنگ استخوان دندان است؛ به طوری که پس از درمان دندان، متوجه شدن اینکه دندان، ترمیم شده است بسیار دشوار است.

این ویژگی در برخی پست های قدیمی، به طور صحیح و دقیق رعایت نمی شد و باعث می شد نتایج زیاد هم راضی کننده نباشند.

 

نکاتی راجع به پست و روکش دندان
نکاتی راجع به پست و روکش دندان

 

 

نکاتی راجع به پست و روکش دندان

برای ساخت پست و روکش دندان بای وضعیت دندان به طور کامل بررسی شود،از جمله: موقعیت دندان در فک ، سلامت کامل لثه ها ، طول ریشه دندان ، نبودن کیست در اطراف ریشه ، وضعیت فک مقابل .اگر دندان از هر نظر سالم بود میتوان برای ساختن روکش اقدامات لازم را انجام داد.قبل از گذاشتن روکش حتما باید ریشه دندان به طور کامل بررسی شود تا اگر نیاز به عصب کشی دارد توسط دندانپزشک انجام شود.اگر میزان پوسیدگی تاج زیاد باشد و دندان تا نزدیک لثه یا زیر آن خراب شده باشد باید جراحی لثه انجام شود. در جراحی لثه مقداری از نسج لثه و استخوان اطراف لثه حذف می شود تا برای گذاشتن روکش حجم کافی وجود داشته باشد . در ادامه تمام پوسیدگی های دندان توسط دندانپزشک از بین می رود و سپس با کامپوزیت یا آمالگام ترمیم و آماده قالبگیری می شود .

 

دکتر مسعود شاه حسینی

آیا میتوان دندان روکش شده را کامپوزیت کرد ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که امکان پوشش دندان روکش شده با کامپوزیت وجود ندارد. چون مواد کامپوزیت به روکش نمی چسبند و چسبی وجود ندارد که بتواند آنطور که کامپوزیت به مینای دندان کمک کند. حتی اکر دندانپزشک به طور موقتی کامپوزیت ونیر را روی روکش شما بچسباند حداکثر یک یا دو هفته دوام می آورد و از روی روکش خواهد افتاد.

مطالب بیشتر
پرکردن دندان با کامپوزیت

عمر روکش دندان

باید توصیه شود که اگر بعد از گذاشتن روکش بهداشت دهانی خوبی نداشته باشید روکش ها آسیب میبینند و همچنین عدم مراجعه مرتب به دندانپزشک جهت بررسی وضعیت روکش ها میتواند باعث شود عمر مفید و طولانی نداشته باشند.
برای نگهداری و مراقبت از روکش لازم است در طول روز دوبار دندان‌ها را با نخ دندان و مسواک و خمیردندان غیر ساینده تمیز کرد. از کشیدن نخ دندان به سمت بالا یا پایین در بین روکش ها تا حد امکان خودداری کنید و نخ دندان را از جلو به عقب بین دندان‌ها حرکت دهید. همچنین از خوردن غذاهای سخت که احتیاج به نیروی زیادی برای گاز زدن دارند و همچنین از شکستن یا جویدن هر شی سختی با دندان‌های روکش دار اجتناب کنید.
اگر دندان قروچه دارید باید برای جلوگیری از آسیب به روکش ها از نایت گارد استفاده کنید. و همچنین باید افزود که استعمال سیگار همانطور که برای دندان‌ها و لثه مضر است برای روکش ها بسیار مضر بوده و باعث آسیب میشود.

 

 

 

رعایت نکات غذایی بعد از روکش کردن دندان‌ها
رعایت نکات غذایی بعد از روکش کردن دندان‌ها

 

 

 

رعایت نکات غذایی بعد از روکش کردن دندان‌ها

نکته مهم این است که علاوه بر کیفیت روکش ها باید به افزایش طول عمر آنها نیز توجه کرد. برخی از این نکات را در زیر فهرست می کنیم:

  1. سعی کنید بیش از نیم ساعت از خوردن هر گونه غذایی با دندان های بسته خودداری کنید. زیرا روکش ها با چسب مخصوص به دندان ها چسبانده می شوند. هر چه زمان بیشتری بین روکش و پایه دندان بگذرد، چسبندگی قوی تر و با استحکام بیشتری خواهد بود.
  2. پس از نیم ساعت جویدن غذا با روکش، باید سعی کنید از ایجاد فشار بیش از حد در طول شبانه روز بخصوص با جویدن غذاهای سفت که منجر به شل شدن و کنده شدن پوشش می شود، خودداری کنید.
  3. سعی کنید برای مدتی از استفاده از خوراکی رنگی مانند شکلات، قهوه و غیره خودداری کنید. تا رنگ روکش در ساعات اولیه صبح تغییر نکند.
  4. اگر دندان روکش شده باشد و عصب کشی نشده باشد، ممکن است در روزهای اول به غذاهای سرد و گرم حساس باشد. این موقتی است و جای نگرانی نیست. به مرور زمان مشکل حل خواهد شد.
  5. اگر هنگام جویدن غذا با روکش احساس می‌کنید که خیلی زیاد شده‌اند یا فشار می‌آورید، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بتوانید مشکل را تنظیم و برطرف کنید.
  6. اگر از نخ دندان برای تمیز کردن بین دندان های خود استفاده می کنید، این کار را به آرامی و با احتیاط انجام دهید، زیرا نخ دندان می تواند به مینای دندان بچسبد و کنده شود.
  7. رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند عمر روکش های دندانی را افزایش دهد. استفاده از آب برای شستشوی دهان و مسواک زدن پایه دندان می تواند بهداشت دهان و دندان و عمر طولانی ونیر دندان را تضمین کند.
  8. رعایت نکات تجویزی بیمار باعث زیبایی بیشتر و ماندگاری دندان مصنوعی می شود. با رعایت بهداشت احتمال عفونت، بوی بد و… از بین می رود و فرد دندان های بسیار زیبایی به دست می آورد. روکش ها نیز انواع مختلفی دارند که به شدت بر زیبایی و استحکام آنها تاثیر می گذارد. از جمله روکش های زیبا می توان به زیرکونیوم و سرامیک اشاره کرد.

بهترین نوع روکش برای دندان جلو

چرا دندان جلو نیاز به روکش پیدا می‌ کند؟

عوارض رعایت نکردن موارد بهداشتی و توصیه های پس از درمان

در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک و عدم رعایت مراقبت های بعد از روکش دندان، با عوارضی مواجه خواهید شد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

  • شکسته شدن مینای دندان
  • عفونت لثه
  • احساس
  • نمایان بودن سطح زیرین روکش (کشیدن خط در محل اتصال روکش با چسب)

همه این مشکلات باعث آسیب پلاک، عفونت لثه و درد شدید برای بیمار می شود. بهتر است تمام اقدامات را با دقت انجام دهید تا ماندگاری دندان ها بیشتر شود و در معرض عوارض قرار نگیرید.

 

مشکلات متداول روکش دندان

هنگامی که دندان خود را روکش می کنید، دندانپزشک تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا مطمئن شود دوام دندان روکش شده زیاد و طول عمر آن بلند باشد. اما معمولا طول عمر متوسط روکش 5 تا 15 سال می باشد. برخی از مشکلات متداول روکش دندان، مربوط درمان ریشه (عصب کشی) است. یکی از دلایل آن این است که دندانی که درمان ریشه (عصب کشی) شده است به همان دلیلی که ابتدا منجر به آسیب دیدن آن شده باز هم ممکن است آسیب ببیند. به همین خاطر دندانپزشک باید مرتبا وضعیت سلامت دندان ها را بررسی نماید.

همچنین ممکن است روکش در اثر فشار زیاد یا ضربه یا عاداتی مانند جویدن یخ، مداد یا باز کردن در بطری و یا دندان قروچه های شبانه ترک برداشته یا بشکند.

گاهی اوقات نیز در صورتی که بخشی از چسب دندانپزشکی که برای چسباندن روکش استفاده شده است به دلیلی از بین برود روکش شل میشود. اگر چه جنس روکش دندان به گونه ای است که دچار پوسیدگی، خوردگی و فرسایش نمی شود اما دندان طبیعی زیر آن چنین مصونیتی ندارد و در صورتی که باکتری ها راه نفوذ به زیر روکش پیدا کنند، دندان دچار پوسیدگی می شود. از طرفی به علت وجود روکش ممکن است خیلی دیر متوجه این موضوع شوید.

فعالیتهای ورزشی و بازیهای برخوردی نیز ممکن است باعث ضربه دیدن روکش و شکستن آن شوند.

مشکلات ترمیم روکش دندان

هنگامی که متوجه شدید روکش دندانتان دچار مشکل شده است باید هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. اولین مسئله ای که باید مشخص شود این است که آیا روکش قابل ترمیم است یا باید تعویض شود. در صورتی که مشکل صرفا زیبایی باشد و ترک مویی یا لب پر شدگی کوچکی ایجاد شده باشد اغلب با باندینگ کامپوزیت دندان یا مواد پر کننده دیگری میتوان آن را ترمیم کرد. اگر آسیب گسترده تر باشد باید سلامت دهان، وضعیت دندان و هزینه نیز در نظر گرفته شود. ممکن است شرایط دندان به گونه ای باشد که کشیدن آن و کاشت ایمپلنت گزینه بهتری محسوب شود.

در هر صورت تمامی جوانب در نظر گرفته می شود و بر اساس شرایط و ترجیحات شخصی بیمار تصمیم گیری می شود.

 

پیشگیری از نیاز به ترمیم روکش

بهترین راه همیشه پیشگیری است. رعایت بهداشت دهان اولین اصل حفظ سلامت دندان ها، لثه و ترمیم های دندانی می باشد. مراقبت از دندان ها موجب افزایش طول عمر آن ها می شود. دندان روکش شده نیازی به مراقبت ویژه ندارد بلکه همان مراقبت های روزمره که برای دندان های طبیعی خود باید انجام دهید، برای روکش نیز کفایت می کند. حداقل روزی دو مرتبه مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان بکشید. این کار برای پیشگیری از عفونت لثه و حفظ سلامت استخوان فک نیز حائز اهمیت است. از مسواکی با موهای نرم استفاده کنید. هر شش ماه یک بار برای چ;اپ به دندانپزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید مشکلات دندانی را هر چه سریعتر شناسایی کنید درمان آنها ساده تر، کم هزینه تر، راحت تر، کم تهاجمی تر و موفقیت آمیز تر خواهد بود.

مطالب بیشتر
معایب لمینت دندان

 

 

روکش دندان در چند جلسه و چگونه انجام می شود؟
روکش دندان در چند جلسه و چگونه انجام می شود؟

روکش دندان در چند جلسه و چگونه انجام می شود؟

قبل از قرار دادن روکش دندانی رو دندان، لازم است چندین مرحله آماده‌سازی روی دندان مربوطه انجام بشود و روش کار بدین ترتیب می باشد:

۱- ابتدا قسمتی از دندان به دقت توسط دندانپزشک تراشیده می‌شود تا دندان بیمار کاملا آماده قرارگیری روکش روی آن باشد.

۲- اگر که پرکردگی از قبل روی دندان موجود باشد یا عفونتی در دندان بیمار تشخیص داده بشود، ابتدا لازم است تمام بخش پوسیده و خراب دندان یا پرکردگی قدیمی برداشته بشود و بعد حفره دندان کاملا تمیز می شود تا هرگونه آلودگی و میکروبی از دندان خارج بشود و در آخر حفره دندانی با مواد کامپوزیتی پر می‌شود.

۳- بعد از این مراحل دندانپزشک به دندان بیمار شکل مناسب می دهد و ممکن است در صورت نیاز قسمت هایی از دندان نیز تراش داده یشود تا دندان کامل و بخوبی آماده روکش گذاشتن باشد.

۴- سپس دندانپزشک قالب دقیقی را از دندان تهیه می کند، دقت بالا برای تهیه روکش مناسب در این مرحله الزامی می باشد. گفته می شود حتی کوچک ترین نقص در این زمینه می تواند باعث اشکال در ثابت شدن روکش روی دندان بشود.

۵- مرحله آخر تز روکش دندان مربوط به ثابت شدن و قرارگیری صحیح روکش ساخته شده بر روی دندان بیمار است.

بعد از قرارگیری صحیح و ثابت شدن روکش دندان به کمک مواد و ابزار مخصوص، نجوه جفت شدن صحیح دندان ها روی یکدیگر توسط دندانپزشک بررسی می شود و در صورت نیاز و به تشخیص دندانپزشک ممکن است سطحی از دندان مقابل تراشیده بشود. جفت شدن صحیح دندان های مقابل هم از اهمیت ویژه برخوردار است. عدم جفت شدن صحیح دندان ها روی یکدیگر می تواند در آینده باعث حساسیت دندانی و درد دندان بشود.

به توصیه های دندانپزشک تان بخوبی گوش دهید و از دندان ها بخوبی مراقبت کنید. در پایان کار، دندانپزشک راهنمایی های لازم را برای مراقبت بهتر از روکش دندان را به شما خواهد داد. با رعایت این موارد و رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان هایتان، می توانید سال ها روکش های دندانی را حفظ کرده و داشته باشید.

تعویض روکش دندان چگونه است؟

تعویض یا برداشتن روکش دندان امکان پذیر است؟

 روکش دندان یک پوسته است که از آن به عنوان تاج دندان یاد میشود این روکشها برای آنکه بتوانند بر روی دندان قرار بگیرند ابتدا باید دندان آماده شود سپس روکش را بر روی دندان بگذارند.

روکش دندان برای محافظت از دندانهایی که دچار شکستگی و یا دچار پوسیدگی میشوند مناسب است تا با  قرار گرفتن بر روی دندان آنها از آسیب بیش از حد که موجب از بین رفتن کامل دندان میشود محافظت کند.

نحوه برداشتن روکش دندان چگونه است؟

ابزارهای مخصوصی که برای خارج کردن روکش و پل از دندان در اختیار دندانپزشکان قرار گرفته است، که استفاده از آنها خارج کردن روکش دندان را بسیار آسانتر میکند. تعویض و برداشتن روکش دندان به طور کلی کار بسیار پیچیده‌ای نیست. دندان پزشک برای آنکه بتواند روکش دندان را جدا کند باید سیمان دندان تجزیه شود  و این کار با حرکت دادن روکش دندان به آرامی انجام میشود.

 

 

 

 

برای خارج کردن انواع روکشهای دندانی روشهای مختلفی وجود دارد که دندانپزشک هر یک از این روشها  را متناسب با روکش فعلی که وجود دارد به کار میگیرد. روش هایی که برای خارج کردن روکش به کار میروند شامل موارد زیر میباشند:

  1. یک روشی برای خارج کردن روکش دندان وجود دارد که دیگر از آن نمیتوان استفاده کرد زیرا برای خارج کردن آن در این روش از ابزار چرخشی با سرعت بسیار بالا استفاده میشود تا امکان شکستن روکش و تجزیه شدن آن را فراهم میکند.
  2. روش مراقبتی که برای خارج کردن روکش به کار گرفته میشود پس از خارج شدن امکان اصلاح روکش و استفاده مجدد از آن وجود دارد. در این روش تخریب سیمان دندان با استفاده از یک نیروی خاص امکان پذیر است.
  3. روش نیمه مراقبتی هم به صورتی انجام میشود که روکش در معرض کمترین آسیب قرار میگیرد تا با اصلاح و ترمیم آن امکان استفاده مجدد از آن فراهم شود. دندانپزشک برای جدا کردن روکش یک سوراخ در آن ایجاد میکند تا از آن سوراخ با استفاده از ابزار مخصوص اقدام به جداسازی آن کند.

چگونه از ترمیم روکش پیشگیری کنیم؟

روکش دندان نقش بسیار مهمی برای حفظ و جلوگیری از آسیب رسیدن به دندانها را دارد و به دلیل ساختار بسیار پیچیده دهان و دندان برای حفظ آن و جلوگیری از تعویض  نیاز به رعایت یکسری نکات بسیار مهم و کاربردی دارد. با رعایت نکاتی که در زیر گفته میشود احتمال ترمیم روکش را به حداقل برسانید:

  1. حفظ بهداشت دهان و دندان مهمترین اصلی است که برای حفظ روکش دندان ضروری است.
  2. عادات غذایی بر نگهداری روکش دندان بسیار تاثیر گذار است.
  3. دندان قروچه از عوامل اصلی از بین رفتن و نیاز به تعویض روکش است که برای درمان آن باید به پزشک مراجعه و از نایت گارد استفاده کنید.
  4. جویدن غذا و اجسام سفت و سخت موجب شکستگی و ترک خوردن روکش میشود.
  5. کیفیت موادی که در ساخت روکش به کار میرود.


آیا پوسیدگی دندان روکش شده عادی است؟

در شرایط اصولی و عادی دندان‌ها نباید زیر روکش‌های دندانی دچار پوسیدگی شوند. اگر دندانپزشک با تجربه و مهارت کافی این راهکار را ارائه دهد دندان‌های طبیعی به خوبی محافظت می‌شوند. البته موارد دیگری نیز روی این موضوع اثرگذار است و ممکن است باعث پوسیدگی تاج زیرین روکش شود.

مهمترین عامل بعد از مراقبت‌های بهداشتی، رژیم غذایی نامناسب است. مصرف غذاهای سرشار از قند و عدم رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان می‌تواند دندان‌های دارای روکش را تحت تأثیر قرار دهد و باعث پوسیدگی آنها شود.

اگر تردید دارید دندان‌های زیر روکش‌ها دچار پوسیدگی یا دیگر مشکلات شده، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کرده و توصیه‌ها و نکات مراقبتی را با دقت رعایت کنید.

 

تشخیص پوسیدگی دندان روکش شده

اگر میزان پوسیدگی خیلی کم باشد تشخیص ظاهری آن کار سختی است و معمولا هیچ علامت قابل مشاهده‌ای از خود نشان نمی‌دهد. در چنین مواردی دندانپزشک با انجام معاینه و به کمک عکس رادیوگرافی دندان می تواند متوجه آن بشود.

در زیر با علائم پوسیدگی دندان زیر روکش آشنا می‌شوید:

• لق یا شل شدن روکش‌ها

مطالب بیشتر
دلایل پوسیدگی دندان زیر روکش

• احساس ناراحتی یا حساسیت دندان

• مشاهده لثه‌های متورم

• خونریزی لثه

• احساس درد هنگام گاز گرفتن یا جویدن

• مشاهده علائم عفونت مانند چرک اطراف لثه یا دندان

• گیر غذایی در اطراف و زیر روکش

هنگام مشاهده هر کدام از علائم بالایی بهتر است فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت تشخیص پوسیدگی دندان لازم است روکش برداشته شود و بعد از برطرف کردن پوسیدگی، روکش دیگری جایگزین روکش قبلی شود.

برخی مواقع شدت پوسیدگی دندان زیر روکش به قدری بالا است که امکان ترمیم مجدد آن وجود ندارد و لازم است دیگر راهکارهای درمانی جایگزین شود.

آیا روکش‌ها به دندان آسیب می‌رسانند؟

اگر روکش دندان توسط دندانپزشک دارای مهارت،تجربه و تخصص بالا انجام گیرد، این راهکار هیچ آسیبی به دندان وارد نمی‌کند. دندانپزشک در اولین مرحله پروسه درمان، گرفتن عکس رادیوگرافی را توصیه می‌کند تا از سلامتی و یا میزان پوسیدگی دندان مطمئن شود.

در ادامه قبل از این که روکش را روی دندان‌ها قرار دهد ابتدا لایه نازکی از سطح دندان را برمی‌دارد. این کار تنها با هدف آماده‌سازی برای ایجاد فضای مناسب روکش انجام می‌شود. نهایتا پس از قرار گرفتن روکش بر روی تاج تراش داده شده، دندان کاملا طبیعی به نظر می‌رسد.

 

بوی بد دهان پس از استفاده از روکش دندان

قبل از هرچیزی باید بدانید که استفاده از روکش به هیچ عنوان موجب ایجاد بوی بد در دهان نمیشود و بوی بد دهان تنها علتی که میتواند داشته باشد وجود عفونت در دندان و دهان است که عامل اصلی ایجاد عفونت جمع شدن و فعالیت باکتریها است.

بعد از نصب روکش اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید موجب جمع شدن باکتریها و ایجاد پوسیدگی و عفونت روکش دندان میشوید و اگر مدتی بگذرد و  اقدام به درمان آن نکنید در نهایت عفونت موجود در دهان و دندان موجب ایجاد بوی بد میشود.

آنچه باید در مورد امکان تعویض روکش دندان بدانید آن است که: اگر بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکنید دچار ایجاد پوسیدگی مجدد در فضای خالی بین دندان و روکش شوید که ممکن است موجب بد بویی دهان شما شود و بادرد همراه باشد که برای حل این مشکل باید به دنداپزشک مراجعه کنید و یک عکس ۳ بعدی رادیولوژی تهیه کنید تا دندان پزشک بتواند نظر خود را برای تعویض روکش بدهد.

برای رعایت بهداشت دهان مرتبا از نخ دندان و مسواک استفاده کنید و سعی کنید هنگام مسواک زدن ناحیه اتصال روکش دندان با لثه را بخوبی مشواک کنید زیرا خطی که بین روکش و لثه وجود دارد به سختی تمیز میشود و محل مناسبی برای جمع شدن باکتری و ایجاد پوسیدگی وجود دارد. از رعایت نکردن بهداشت دهان از عوامل عمده و اصلی نیاز به تعویض روکش است.  مشکلات مختلف دیگیری  مانند لق شدن روکش و تکان خوردن آن، ترک خوردن و شکستن نیز از مشکلات دیگیر روکش برای تعویض است.

دندان پزشک پزشک برای آن که روکش دندان را تجزیه کند با توجه به جنس روکش استفاده شده میتواند از روشهای مختلفی استفاده کند و در صورت امکان از روش مراقبتی و نیمه مراقبتی استفاده میکند و به کارگیری این روش بعد از جداسازی امکان ترمیم و استفاده مجدد از روکش وجود دارد اما روش دیگری وجود دارد که به طور کلی روکش دندان را از بی میبرد.

 

چه عواملی باعث زرد شدن یا ایجاد لکه در روکش دندان می شوند؟

زرد شدن و بدرنگی روکش دندان به دلایل مختلف تجربه می شود. راه حل این مشکل بستگی به این دارد که عامل آن چه بوده است:

  • صدمه دیدن روکش

اگر روکش صدمه دیده باشد، دندان زیر آن ممکن است دچار عفونت شود چرا که در تماس با محیط دهان قرار می گیرد و ذرات موجود در محیط دهان از لا به لای بخش صدمه دیده روکش، به دندان می رسند. همچنین ممکن است ذرات موجود در دهان از ناحیه صدمه دیده روکش عبور کرده و بین روکش و دندان گیر کنند و باعث لکه یا زرد به نظر رسیدن روکش شوند. اگر می بینید روکش دچار لکه شده یا زرد شده است اما با مسواک زدن بهتر نمی شود ممکن است علت آن، همین امر باشد.

  • اشتباه بصری

همیشه مشکل لکه در روکش، به این معنی نیست که واقعا چنین اتفاقی افتاده یا روکش صدمه دیده و ذرات موجود در دهان بین روکش و دندان گیر کرده اند بلکه میتواند علت آن صرفا اشتباه بصری باشد. اگر دندانهای اطراف روکش را سفید کنید، هماهنگی رنگ روکش با آنها بهم می خورد در نتیجه روکش که قبلا همرنگ دندانهای دیگر بوده، اکنون زردتر از آنهاست و شما تصور می کنید روکشتان زرد شده است. اگر به تازگی دندانهای خود را سفید کرده اید، احتمالا علت زردی یا تیرگی روکش دندانتان همین تفاوت رنگ است.

  • از بین رفتن لعاب سرامیک

پوشش سرامیک یا پورسلین لمینت یا روکش دندان، لعاب خاصی دارد که باعث شفافیت و براق شدن دندان می شود. اگر لعاب از بین برود، روکش به مرور دچار لکه می شود. یکی از دلایل این وضعیت، برخی تجهیزاتی است که برای تمیز کردن دندانها در دندانپزشکی استفاده می شود. مثلا پولیش برقی (Prophy Jet) که برای تمیز کردن دندانها استفاده می شود، ترکیبی از آب و بی کربنات سدیم را به دندانها اسپری می کند. این کار در تمیز کردن دندانها بسیار موثر است اما باعث می شود لعاب روکش دندان خراب شود.

  • فلوراید درمانی

یکی دیگر از عوامل تغییر رنگ روکش دندان، برخی انواع فلوراید درمانی است. استفاده از فلوراید اسیدی می تواند باعث خراشیده شدن لعاب لمینت یا روکش شود. اگر ترمیم سرامیکی در دهان دارید و می خواهید فلوراید درمانی انجام بدهید، از دندانپزشک بخواهید از فلوراید خنثی برایتان استفاده کند.

  • نمایان شدن ترکیبات فلزی داخل ترمیم

یکی از شایعترین مشکلات روکش های سرامیکی – فلزی این است که ممکن است به دلیل پسروی لثه، اسکلت فلزی داخل روکش در مرز لثه نمایان شده و یک حاشیه خاکستری یا تیره ایجاد کند. این باعث می شود به نظر برسد دندان خراب شده یا تغییر رنگ داده است.

همچنین اگر دندانی که روکش شده را قبلا عصب کشی کرده اید یا با فلز پر کرده اید، ممکن است رنگ این مواد از پشت لایه سرامیکی روکش منعکس شده و باعث تیره تر به نظر رسیدن روکش شود.

  • مصرف زیاد نوشیدنیها یا موادی که باعث لکه در دندانها می شوند.

اگر چه ترمیمهای سرامیکی دندان به تغییر رنگ مقاوم هستند، اما اگر دائما چیزهایی بخورید که باعث لکه دار شدن دندانها می شوند (مانند چای، قهوه، توت قرمز، شاتوت، انگور قرمز، نوشابه و غیره) یا سیگار بکشید، احتمال لکه دار شدن روکش یا لمینت بیشتر می شود. مصرف این مواد غذایی را محدود کنید و پس از هر بار خوردن، دهان خود را شستشو دهید.

 

4.5/5 - (18 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *