جراحی دندان

جراحی دندان بخشی از دندانپزشکی است . دندانپزشکی یک شاخه پزشکی است که با دندان ، لثه و دهان سرو کار دارد. دندانپزشکان با معالجه ، پیشگیری ، تشخیص و بررسی اختلالات و بیماری های حفره دهان سروکار دارند. که شامل مخاط دهان و دندان و همچنین کلیه بافت ها و ساختارهای مرتبط با آن ها (مانند ناحیه فک و صورت) می باشد.

عموم مردم ، دندانپزشکی و جراحی دندان را بیشتر مربوط به ترمیم دندان می شناسند. با این حال ، دندانپزشکی فقط مختص ترمیم کردن دندان های شما نیست بلکه جنبه های دیگری از جمله مجموعه جسم استخوانی، مانند ساختار تمپورومندیبولار و سایر ساختارهای پشتیبان را نیز در بر می گیرد. به نوبه خود، پروسه های جراحی دندان فقط شامل ترمیم ریشه کانال (عصب کشی) و کشیدن دندان عقل نمی شود.

انواع جراحی دندان

جراحی دندان می تواند به دلایل مختلفی یکی از گزینه های پیش روی دندانپزشکان باشد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کشیدن دندان

کشیدن دندان یک روش ساده شامل برداشتن دندان از حفره دندانی در استخوان آلوئول می باشد. این روش نسبتاً ساده است و به سرعت با بی حسی موضعی انجام می شود. برای کشیدن دندان چندین دلیل وجود دارد.

شامل:

  • آسیب دیدگی گسترده دندان به دلیل ضربه یا پوسیدگی که دیگر نمی توان آن را حفظ و ترمیم کرد.
  • عفونت شدید که دیگر نمی تواند با آنتی بیوتیک درمان شود یا با درمان ریشه ای اصلاح شود.
  • شل شدن دندان ها به دلیل بیماری لثه ای.
  • ازدحام دندان ها.

کشیدن دندان عقل

دندان عقل یا “اسیا سوم” آخرین اسیاهایی هستند که در هر طرف فک های فوقانی و تحتانی شما رشد می کنند. آن ها معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بیست سالگی جوانه می زنند. وقتی دندان های عقل از خط لثه بیرون می آیند و فک برای آن ها به اندازه کافی بزرگ باشد ، به طور عادی رشد می کنند و ممکن است برای شما درد یا مشکلی ایجاد نکنند. اما اکثر اوقات ، یک یا چند مورد از این اسیاهای سوم به درستی ظاهر نمی شوند. اسیاهای سومی که از خط لثه کاملا بیرون نمی آیند ، “دندان های عقل نهفته” نامیده می شوند. دندان عقل نهفته به این معناست که دندان اسیا سوم بین استخوان فک و بافت لثه تحت فشار قرار گرفته است. کشیدن دندان عقل یک روش جراحی برای برداشتن  یک یا چند دندان عقل است. دندانپزشکان برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده ، جراحی کشیدن دندان های عقل را توصیه می کنند. دندان های عقل تحت فشار ممکن است باعث تورم ، درد و عفونت شوند. همچنین می توانند باعث آسیب دائمی به دندان، لثه و استخوان شوند. برخی اوقات ، ممکن است دندان های عقل نهفته منجر به تشکیل کیست یا تومور شوند که می تواند بخش هایی از فک را از بین ببرد.

جراحی پیوند لثه

جراحی پیوند لثه روشی است که سطح در معرض ریشه های دندان (به دلیل کاهش بیش از حد لثه) را با بافت لثه برای جلوگیری از کاهش بیشتر و از بین رفتن استخوان پوشش می دهد. این روش همچنین حساسیت دندان را کاهش می دهد، از ریشه در برابر پوسیدگی محافظت می کند و زیبایی لبخند بیمار را بهبود می بخشد. در حین عمل، بافت نرم پیوند از کام یا سایر نواحی دهان گرفته می شود تا ریشه در معرض آن را بپوشاند. این کار می تواند به طور همزمان بر روی یک یا چند دندان انجام شود.

تشخیص ضرورت جراحی لثه در بیمار به عهده دندانپزشک است اما برای آشنایی بیشتر می توانید مطلب جراحی لثه را بخوانید.

ایمپلنت های دندانی

اگر دندان افتاده دارید اما از روکش دندانی و بریج دندانی راضی نیستید ، ممکن است ایمپلنت دندان برای شما مناسب باشد. کاشت دندان بهترین راه حل طولانی مدت برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. عمل ایمپلنت شامل قرار دادن یک ریشه مصنوعی دندان (ساخته شده از تیتانیوم یا سرامیک) در فک است. با گذشت زمان، استخوان رشد می کند و مستقیماً به ایمپلنت متصل می شود. هنگامی که ایمپلنت با موفقیت به استخوان جوش بخورد ، یک بستر برای نگه داشتن دندان جایگزین (تاج دندان) ایجاد شده است. اگر چند دندان از دست رفته دارید، می توانید از ایمپلنت دندان برای نگه داشتن پل های پشتیبان و روکش های دندان استفاده کنید. اگر دندان افتاده دارید، ایمپلنت های دندانی می توانند با دادن توانایی غذا خوردن و اطمینان به لبخند، کیفیت زندگی شما را به طرز چشمگیری بهبود بخشند. ایمپلنت دندان دقیقاً مانند دندان های واقعی شما ظاهر می شود  و عمل می کند.

جراحی دندان نهفته

نهفتگی و عدم رویش دندان از داخل استخوان فک به داخل حفره ی دهان معمولا به دلیل عدم وجود فضای کافی برای رویش دندان اتفاق می افتد.شایع ترین محل نهفتگی در ناحیه ی دندان های عقل به علت تکامل و کوچک تر شدن استخوان فک بوده ولی می تواند در مورد سایر دندان هانیز اتفاق افتد.برای این کار برش ظریفی در نواحی خاص مخاطی داده شده و در موارد لزوم با چند تکه کردن دندان و حتی گاهی با برداشت مقدار حساب شده از استخوان فک اطراف دندان نهفته به طوری که در ظاهر صورت اشکالی ایجاد نشود، دندان خارج می گردد.بدیهی است که پس از تزریق بی حسی، بیمار جز مقداری فشار و احساس انجام کار، دردی نخواهد داشت. به ندرت ممکن است جراح به جهت وضعیت خاص دندان نهفته در رادیوگرافی و یا شرایط سیستمیک بیمار و وجود بیماری های خاص انجام این گونه اعمال را با هماهنگی به اتاق عمل موکول نماید.

لازم است توجه گردد تنها دندان های عقل نیستند که ممکن است دچار نهفتگی شوند بلکه این اتفاق ممکن است برای تمام دندان ها روی دهد. این دندان های نهفته باید توسط دندان پزشک متخصص از فک خارج شوند. در کلینیک ما این عمل توسط پزشکان متخصص بسیار مجرب انجام می شود و درد و تورم و صدمات حین عمل به استخوان فک به حداقل می رسد.در موارد دیگر، اگر ترمیم یک دندان بسیار پوسیده و یا شکسته و ترک خورده امکان پذیر نباشد و یا اگر درمان ریشه ی یک دندان عفونی دچار شکست شده باشد و عملی و منطقی به نظر نرسد باید دندان را خارج کرد. دندان های بسیار لق که به بیماری لثه دچار هستند یا دندان هایی که کج روییده اند و در جویدن نقشی ایفا نمی کنند نیز کاندید کشیده شدن هستند.

مناسب‌ترین سن خارج کردن دندان عقل

بهترین سن برای خارج کردن دندان عقل از دهان، زیر ۲۰ سالگی است. البته در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی هم امکان خارج کردن آن‌ها وجود دارد، ولی پس از ۴۰ سالگی کشیدن دندان عقل دشوارتر می‌شود.

اگر مقدار کافی از تاج دندان عقل در منطقه دهان ظاهر شده باشد و وضعیت مناسبی داشته باشد، کشیدن آن اغلب آسان است و نیازی به جراحی ندارد. اما در شرایط پیچیده‌تر، برای خارج کردن دندان عقل نیاز به جراحی است که بهتر است این کار توسط شخص متخصص و با وجود امکانات کافی انجام شود.

برای جراحی دندان عقل برشی بر روی لثه انجام شده و در صورت نیاز مقداری از استخوان فک برداشته می‌شود. دندان عقل ممکن است به صورت یک تکه خارج شود و یا برای سهولت خروج از فک به قطعات کوچک‌تری تقسیم شده هر قطعه جداگانه خارج شود. در نهایت لثه ناحیه جراحی به کمک بخیه، بسته خواهد شد. به هر حال نکته مهم این است که برای جراحی و یا کشیدن دندان عقل، ناحیه مورد نظر کاملا بی‌حس می‌شود و شما اصولا دردی احساس نخواهید کرد. احساسی که شاید ناخوشایند به ‌نظر برسد تنها نوعی احساس فشار است

2.6/5 - (8 امتیاز)