رفتارهای اشتباه والدین در دندانپزشکی
مشکلات و بیماریهای دهان و دندان برای کودکان بسیار آزار دهنده بوده و برای والدین نیز خیلی نگران کننده هستند. جهت برطرف کردن این مشکلات نیاز است که به دندانپزشک کودکان مراجعه شود. در مورد دندانپزشکی کودکان نکات بسیاری وجود دارد که برخی از والدین یا از آن آگاهی ندارند و یا اینکه به آن توجه نمیکنند. درصورتیکه توجه به بایدها و نبایدها در مورد دندانپزشکی کودکان میتواند نقش مهمی در سلامت دهان و دندان آنها در بزرگسالی داشته باشد.
اگر میخواهید در مورد دندانپزشکی کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی دکتر مسعود شاه حسینی با ما همراه باشید.
دندانپزشکی شبانه روزی دکتر شاه حسینی با داشتن کادری متخصص و مجرب در محیطی بهداشتی و تمیز، ارائه دهنده انواع خدمات دندانپزشکی اطفال، دندانپزشکی در خواب و تحت بیهوشی برای کودکان غیر همکار و … می باشد. تلفن تماس: 9120824801
میخواهید کودکتان را به دندانپزشکی ببرید؟
تداعی واژه دندانپزشکی در ذهن بسیاری از افراد همراه با تصور درد و ناراحتی میباشد لذا ترس از دندانپزشکی در مواقع زیادی از عوامل اصلی عدم مراجعه افراد به دندانپزشک است. این امر در کودکان اهمیت بیشتری یافته بهطوریکه پایه و اساس رشته دندانپزشکی کودکان مهارت هدایت رفتاری کودکان در طی درمان دندانپزشکی میباشد.
تفاوت مهم درمان دندانپزشکی کودکان در نحوه ارتباط است زیرا در بزرگسالان ارتباط یکبهیک بوده (دندانپزشک/بیمار) درحالیکه در کودکان این ارتباط یکبهدو (دندانپزشک/بیمار خردسال –والدین او) میباشد.
بنابراین آگاهی والدین و همکاری آنها با دندانپزشک از عوامل مهم موفقیت درمان دندانپزشکی کودکان تلقی میگردد.
دندانپزشک کودکان کیست؟
یکی از حوزههای تخصصی دندانپزشکی، دندانپزشکی کودکان است که به صورت تخصصی به بررسی و درمان مشکلات دهان و دندان کودکان از دوره نوزادی تا سالهای نوجوانی میپردازد. دریافت تخصص در حوزه دندانپزشکی کودکان به دو الی سه سال آموزش تخصصی جداگانه پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی نیاز دارد. در این دوره چند ساله دندانپزشک به طور کامل با روشهای درمان انواع مشکلات دندانها در میان کودکان آشنا میشود و مهارتهای لازم را کسب میکند.
همچنین در این دوره آموزشهای لازم جهت آماده سازی و مراقبت از وضعیت سلامتی، فیزیکی و ذهنی بیمار به پزشک ارائه میگردد. ازاینرو توصیه میشود که حتما برای درمان مشکلات دندان کودکان خود به متخصص دندانپزشکی کودکان که دانش و مهارت کافی در این زمینه دارد مراجعه نمایید.
اضطراب والدین در دندانپزسکی اطفال
در تحقیقات علمی انجامشده اثبات گردیده که بین اضطراب والدین بهخصوص مادر و همکاری نامناسب کودک در محیط دندانپزشکی رابطه مستقیمی وجود دارد و این تأثیرگذاری در کودکان زیر 4 سال اهمیت بیشتری مییابد.
لذا والدین نباید تنشها و نگرانیهای خود درزمینهٔ دندانپزشکی را در مقابل کودک بروز دهند و البته جالب است بدانید که این نگرانیها حتی بهصورت غیرکلامی میتوانند به کودکان منتقل شوند.
دندانپزشکی شبانه روزی دکتر شاه حسینی با داشتن کادری متخصص و مجرب در محیطی بهداشتی و تمیز، ارائه دهنده انواع خدمات دندانپزشکی اطفال، دندانپزشکی در خواب و تحت بیهوشی برای کودکان غیر همکار و … می باشد. تلفن تماس: 9120824801
نکات مهم در مورد دندانپزشکی کودکان برای والدین
بایدها و نبایدهای در دندانپزشکی کودکان شامل موارد متعددی میشود که باید والدین به آنها توجه داشته باشند. زیرا با رعایت آنها میتوانند به خوبی از سلامت دهان و دندان کودک خود مراقبت کنند و از به وجود آمدن مشکلات جدی پیشگیری نمایند. از جمله نکات مهم در مورد دندانپزشکی کودکان میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
-
مراقبت از دندانهای شیری کودکان
نخستین دندان شیری کودکان از ۶ ماهگی میروید و این پروسه تا ۲ الی ۳ سالگی ادامه دارد. معمولا در این مدت کودکان به دلیل رویش دندانها گاهی اوقات کلافگی یا آبریزش بینی خواهند داشت. والدین در مواجه با چنین شرایطی می توانند با تجویز متخصص دندانپزشک کودک از استامینوفن و یا پروفن استفاده کنند و یا اینکه حلقههای سرد ویژه دندان در آوردن را انتخاب کنند. علاوه بر این میتوانند از ژلهای مخصوص دندان در آوردن ۳-۴ مرتبه در روز استفاده کنند، اما باید به این مسئله توجه نمود که استفاده بیش از حد از آن میتواند موجب مسمومیت کودک شود.
-
توجه به نوع خمیر دندان و مسواک کودک
نوع خمیردندان و مسواکی که کودک استفاده میکند نیز بسیار حائز اهمیت است. درصورتیکه یک مسواک زبر و نامناسب را برای کودک خود انتخاب کنید میتواند مشکلاتی مانند حساسیت دندانی، سایش و تحلیل لثه برایش ایجاد شود. همچنین کودکان هنگام مسواک زدن با چنین مسواکی هرگز احساس خوبی را تجربه نمیکنند، به همین دلیل علاقهای به مسواک زدن نشان نمیدهند و از آن خودداری میکنند.
ازاینرو توصیه میکنیم که مسواکی را برای کودک خود تهیه کنید که دارای سر نرمی باشد و با سایز دهان کودک تناسب داشته باشد. کودکان معمولا تا ۶ سالگی نمیتوانند از نخ دندان استفاده کنند و در این ایام باید خودتان از نخ دندان برای آنها استفاده کنید. اما پس از ۶ سالگی اجازه دهید که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را خود کودک به تنهایی انجام دهد و فقط بر شیوه انجام آن نظارت داشته باشید.
-
توجه به رژیم غذایی کودک و پرهیز از عادات اشتباه
هرگز اجازه ندهید که کودک با شیشه حاوی شیر به خواب برود، زیرا این عادت اشتباه پوسیدگی زود هنگام دندانهای کودک را در پی خواهد داشت. همچنین به رژیم غذایی کودک خود خیلی توجه کنید که خیلی حاوی مواد غذایی سرشار از قند و نشاسته نباشد.
-
فلوراید تراپی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک
از دیگر باید و نبایدهای دندانپزشکی کودکان میتوان به استفاده از فیشور سیلانت یا فلوراید تراپی برای جلوگیری از پوسیدگی دندانهای کودک اشاره نمود. مسئله پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک بسیار اهمیت دارد، درصورتیکه کودکان دندانهای شیری خود را زودتر از موعد از دست بدهند تاثیرات نامطلوبی بر تغذیه و رشد کودک خواهد داشت. همچنین موجب نامنظمی و به هم ریختگی دندانهای دائمی کودک در آینده نیز خواهد شد.
در این صورت فضای دندان از دست رفته توسط سایر دندانها اشغال شده و برای جلوگیری از این اتفاق باید از نگهدارنده فضای خالی میان دندانها استفاده شود. درصورتیکه برای جلوگیری از پوسیدگی دندانهای کودک خود از فلوراید تراپی استفاده میکنید توجه داشته باشید که تا نیم ساعت پس از آن نباید اجازه دهید که کودک دهان خود رت بشوید و یا چیزی بخورد.
-
مراقبت از کودک هنگام استفاده از داروی بی حسی برای درمان دندانها
اگر دندانپزشک برای آغاز پروسه درمانی کودک از داروی بیحسی استفاده کند باید مواظب باشید که کودک لب و گونهاش را گاز نگیرد. اکثر کودکان زیر ۵ سال هنگام بیحسی شروع به جویدن لب و گونه خود میکنند که اشتباه است و زخمی سفید رنگ در دهان به وجود میآورد.
درصورتیکه این زخم در دهان کودک ایجاد شود باید چند روز دهان او را با سرم و یا آب نمک رقیق شستشو دهید. اگر کودک در اثر این زخم دردی را احساس کند برای تسکین آن میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. معمولا این زخمها یک هفته الی ده روز بعد بهبود پیدا میکنند و در این مدت هرگز نباید آنها را تحریک و دستکاری نماید.
-
جلوگیری از مکیدن پستانک و انگشت شست توسط کودک در طولانی مدت
بعضی از عادتهای ساده و اشتباهی مثل مکیدن پستانک یا انگشت شست میتواند به سلامت دهان و دندان کودک لطمه وارد کند. مکیدن بخشی از پروسه رشد کودکان محسوب میشود و در ماه های اولیه زندگی، کودک با مکیدن آرام میشود بدون آنکه آسیبی به دهانش وارد شود. اما درصورتیکه پس از رشد دندانهای شیری کودک مکیدن همچنان ادامه داشته باشد میتواند تاثیرات منفی به روی شکل و جهت رویش دندانهای کودک داشته باشد. علاوه بر این هنگامی که دندان دائمی کودک در حال رشد است نیز مکیدن انگشت شست موجب آسیب دیدن به دندان او میشود. ازاینرو باید سعی کنید که به کودک کمک کنید تا این عادات نادرست را ترک کند.
-
مراقبت از کودک پس از کشیدن دندان
اگر دندانپزشک دندان شیری کودک را کشید، به او توضیح دهید که باید قطعه گاز موجود در دهان خود را تا نیم ساعت بین دندانها فشار دهد و از بیرون ریختن آب دهان خود خودداری کند تا خونریزی دندان قطع شود.
درصورتیکه دندان کودک بعد از کشیدن همچنان خونریزی دارد، نباید اجازه دهید که مایعات و غذاهای داغ استفاده کند، زیرا مصرف آنها موجب تشدید خونریزی دندان میگردد.
-
درک ترس و اضطراب کودک در نخستین مراجعه به دندانپزشک
از دیگر بایدها و نبایدهای دندانپزشکی کودکان میتوان به درک ترس و اضطراب کودک در اولین جلسه مراجعه به کلینیک دندانپزشکی اشاره نمود. در نخستین مراجعه بهتر است که والدین هیچگونه اقدام خاصی انجام ندهند و اجازه بدهند که کودک به خوبی با محیط دندانپزشکی آشنا شود. زیرا هنگامی که کودک خودش با دکتر و محیط کلینیک آشنا شود ترس و اضطرابش کاهش مییابد و دندانپزشک در جلسات بعدی راحتتر میتواند معاینه و درمان را آغاز کند.
دندانپزشکی شبانه روزی دکتر شاه حسینی با داشتن کادری متخصص و مجرب در محیطی بهداشتی و تمیز، ارائه دهنده انواع خدمات دندانپزشکی اطفال، دندانپزشکی در خواب و تحت بیهوشی برای کودکان غیر همکار و … می باشد. تلفن تماس: 9120824801
بدون دیدگاه